0
0 beoordelingen

OBSO1 Oktober 2024

Na deze observatie Basis opleiding, die zeer zwaar en absoluut uniek is, ben je direct in staat iemand professioneel te volgen.
Deze opleiding start in oktober 2024
  • Beschrijving
  • Leerplan

De OBSO1 Observatie opleiding

Wat is de OBSO1? Laten we even veronderstellen dat je de gedragingen van een zakelijke partner of medewerker wilt vastleggen. Er vermoeden is dat het concurrentiebeding overtreden wordt. Een medewerker zich onterecht ziekte meldt. Of dat je een persoon moet volgen om te zien of deze vreemdgaat. Hoe ga je dit nu onopvallend uitvoeren?

Na deze OBSO1, dat staat voor Observatie Basis Opleiding, die zeer zwaar en absoluut uniek is, ben je direct in staat iemand goed en professioneel te volgen in elke situatie. 

Een observant is verantwoordelijk voor het ongezien volgen en observeren van subjecten. De dagelijkse taken van de observant zijn het voorbereiden van observatie acties (verkenning), dynamisch observeren in voertuigen en te voet en natuurlijk het rapporteren van alle handelingen op een juiste wijze. Dit alles maakt de observant de belangrijkste speler in het schaakspel van onderzoeken. Kortom een hele verantwoording!

Observatie basis opleiding 1 (OBSO1) bevat alle basis observatie 
 technieken die je nodig hebt om professioneel in het werkveld te opereren. Met en zonder een team op basis van de nieuwste methodes. 

1 Oktober
Start voorfase
Start

De datum waarop het team bekend wordt en er digitaal onderzoek en voorbereidingen gedaan worden.

30 Oktober
Theoriedag
Theoriedag

Een volledige dag theorie cursus op een nog door jullie zelf te ontdekken locatie.

31 Oktober
Reservedag
Reservedag

Voor het geval nog niet alles is uitgezocht is er nog een extra dag als reserve om de laatste dingen op orde te maken (Vaak nodig)

1 November
Praktijkgedeelte
Praktijkgedeelte

De start van de 6 daagse praktijkfase waar je dus extern weg van huis bent.

Zware ‘Real life’ praktijk opleiding

Deze OBSO1 opleiding is zwaar, de voorfase duurt +25 dagen en theorie/praktijk nog eens 6 dagen en betreft extern (je bent dus 6 dagen weg).

Onze observatie opleidingen dienen een vrij brede doelgroep en is uiteraard geschikt voor iedereen die het observeren op zeer professioneel niveau wilt leren uitvoeren.

Voor deze opleiding is er geen specifieke vooropleiding vereist. De kosten zijn inclusief boek/e-learning, workshop(s), 3 weken voorbereiding, 1 dag theorie, 6 dagen opleiding, examen en verblijf.

Veel recherche- & security bedrijven in binnen- en buitenland stellen deze observatie-opleiding als verplicht voordat veldwerk gedaan mag worden.Ook wordt deze opleiding veel gedaan door sociaal rechercheurs van gemeentes en zelfs overheidsinstellingen.

Elke opleiding wordt gegeven door professionals die zelf ook al jaren in het veld actief werkzaam zijn.

Een kort overzicht van wat je kan verwachten

Deze OBSO1 opleiding is zwaar, de voorfase duurt +25 dagen en theorie/praktijk nog eens 6 dagen en betreft extern (je bent dus die dagen weg van huis). Uiteraard is het allemaal teveel om te benoemen wat je allemaal gaat leren in de OBSO1 en daarnaast willen we je ook niet teveel leesvoer geven maar onderstaand even kort samengevat.

Voorbereidingsfase

De observatie basis opleiding start meestal op of rond de 2de dag van een maand, je ontvangt summiere informatie en een zaakdossier* die je samen met je team (de andere kandidaten) gaat onderzoeken.

In deze voorbereidingsfase zijn vier observatie-momenten van elk +/- 4 uur waarin je team (op basis van beschikbaarheid uiteraard) ook daadwerkelijk op observatie-pad zal gaan om bepaalde zaken te constateren die nodig zijn om het praktijk gedeelte succesvol te starten.

De tijdsbesteding van de voorbereidingsfase is geheel aan het team zelf qua inzet maar zal gedurende +/- 3 weken minimaal 16 uur aan observatie tijd bevatten. Welke dagen dat zijn wordt in de informatie deels verstrekt en de rest ligt aan jullie onderzoek.

Na deze fase volgt een theorie dag (meestal op de laatste woensdag van de maand) waarin de hele voorbereidingsfase wordt uitgelicht wat fout is gegaan en natuurlijk de nodige theorie over hoe alles wel hoort en werkt.

De praktijk opleiding

De donderdag na de theoriedag is een reserve dag speciaal om eventuele nog ontbrekende informatie te ‘scoren’ alvorens de vrijdag de praktijk officieel zal starten. De praktijk opleiding loopt dus van donderdag tot en met dinsdag, 24 uur per dag, continue bezig om het zaakdossier te onderzoeken en af te ronden.

De laatste dag (dinsdag of woensdag) is examen-dag.

* De zaak die wordt onderzocht is real-life wat wil zeggen dat het een ‘echte’ zaak is met ‘echte’ subjecten, kortom alles is en voelt alsof het ‘echt’ is maar alles is zorgvuldig uitgedacht en gepland. bent dus 6 dagen weg)

Leerelementen

Inbegrepen

E-Learning / Boek met alle basis theorie en Tips

Alle observatie basis principes zijn opgenomen in onze e-learning daarnaast krijg je een klein naslagwerk boekje tijdens de theoriedag. In dit boek zijn geschreven vanuit het uitgangspunt dat je alleen een subject gaat volgen. 

In de praktijk is het wenselijk de observaties altijd met twee of drie observanten gedaan, maar bij de meeste recherchebureaus wordt dit vanwege de kosten vaak door slechts 1 observant gedaan.

Observatie, hetzij elektronisch, met de auto, te voet of in een vaste positie, is een essentiële vaardigheid voor elke observant en privé-detective. Meer dan 80% van de vreemdgaan-, partneralimentatie- en (bedrijfs)fraudezaken omvat observatie. 

Een hoog percentage van het bewijsmateriaal dat wordt ontdekt, wordt in civiele zaken gebruikt maar in sommige gevallen ook in het stafrecht.

Theorie